• Toegankelijk voor iedereen

  • Gratis oriënterend gesprek

  • Jouw belang voorop

HomeNieuwsWaar moet je om denken bij het opstellen van een ouderschapsplan, 5 tips:

Waar moet je om denken bij het opstellen van een ouderschapsplan, 5 tips:

Nieuws

Een ouderschapsplan opstellen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft volgens de wet alleen maar afspraken te maken over of en waar jullie kind(eren) zal/zullen wonen, hoe het contact met beide ouders zal zijn en hoe de kosten over jullie beide verdeeld worden.

1. Hou het simpel

Als je te veel regelt, is de ervaring dat dit meer discussie uitlokt dan voorkomt. Maak een aantal basisafspraken en houd je daar beide aan. Dat maakt een regeling overzichtelijk en uitvoerbaar.

2. Denk korte termijn

Een ouderschapsplan is bedoeld als uitgangspunt hoe jullie na de scheiding zaken rondom de kinderen laten verlopen. Probeer daarbij niet teveel vooruit te denken en beren op de weg te zien, maar naar oplossingen te zoeken voor de korte termijn. Als je toch zaken voor de lange termijn wilt regelen, maak dan afspraken die eenvoudig zijn. Bijvoorbeeld iedere voorjaarsvakantie zijn de kinderen bij de ene ouder, iedere herfstvakantie bij de andere ouder.

3. Maak ook ouderafspraken

Belangrijk is niet alleen hoe de zorg van de kinderen gaat verlopen, maar ook hoe jullie als ouders met elkaar om zullen gaan. Hoe flexibel willen jullie met het plan omgaan, is het erg als de kinderen een uurtje later worden gebracht dan afgesproken, over welke zaken willen jullie overleggen en over welke liever niet. Denk daar over na voordat je een regeling bedenkt en spreek dit uit. Dat voorkomt gedoe later.

4. Bespreek het ouderschapsplan met jullie kinderen

Volgens de wet zijn ouders verplicht om de regeling die zij in het ouderschapsplan opnemen met de kinderen te bespreken als dit past bij hun leeftijd. Misschien willen jullie kinderen wel iets anders en kan daar rekening mee gehouden worden.

5. Bij discussie over de financiën, bereken het

De rechtbank hanteert een standaard rekenmethode voor kinderalimentatie. Als jullie samen niet uit de verdeling van deze kosten komen, laat dit dan berekenen door een advocaat. Dan weet je snel wat je beide zou moeten bijdragen aan de kosten van de kinderen, en kan je daarna eenvoudig overleggen of die berekening bij jullie situatie past.

Heeft u zelf hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan of vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Yvonne Prins via (050) 360 3768 of info@lw.nl.