• Toegankelijk voor iedereen

  • Gratis oriënterend gesprek

  • Jouw belang voorop

HomeNieuwsWat is indexering van alimentatie?

Wat is indexering van alimentatie?

Nieuws

Ieder jaar wordt het leven een beetje duurder als gevolg van inflatie. Daarom geldt voor kinderalimentatie en partneralimentatie dat als de rechter die in een beschikking heeft vastgelegd, deze automatisch ieder jaar wordt verhoogd met een bepaald percentage. Deze verhoging gaat in vanaf 1 januari in het jaar na het jaar waarin de rechter de beschikking heeft afgegeven. Dus als je verzoekt in 2020, maar er komt pas een beschikking in 2021, dan gaat de verhoging in in 2022. De alimentatie gaat wel gewoon per 2020 in.

Ook wanneer de alimentatie buiten de rechter om is afgesproken, geldt dat deze jaarlijks automatisch verhoogt. Alleen als je samen hebt afgesproken dat de alimentatie niet wordt verhoogd, is dit anders. De verhoging gaat dan in per 1 januari vanaf het jaar nadat de alimentatieafspraak is gemaakt.

Op de website www.lbio.nl (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen), kan je eenvoudig berekenen hoeveel de alimentatie per jaar omhoog gaat.

Wanneer de hoogte van de alimentatie in een beschikking is vastgelegd door de rechter, stijgt deze automatisch met dit percentage (tenzij je iets anders hebt afgesproken). Niet iedereen weet dit of geeft hier uitvoering aan. Wil je dat je ex-partner de verhoging ook gaat betalen, wijs hier dan ieder jaar op. Betaalt je ex-partner niet, dan kan je het LBIO inschakelen om de achterstand te innen. Wacht hiermee niet te lang, want het LBIO kan je slechts helpen bij een achterstand tot zes maanden terug.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp neem dan contact op met Yvonne Prins via (050) 360 37 68 of info@lw.nl